Sosyal Medya

Güncel

Dunford’dan Türkiye açıklaması:Trump’a sunacakları seçeneklerin Türkiye ile ittifakı devam ettirmek ile tutarlı olacak

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford DEAŞ’a karşı mücadeleyi hızlandırmak için Başkan Donald Trump’a sunacakları seçeneklerin Türkiye ile ABD arasındaki güçlü ittifakı devam ettirmek ile tutarlı olmasına dikkat edeceklerini söyledi.



ABD Genelkurmay BaÅŸkanı Joseph Dunford, Washington merkezli Brookings Enstitüsünce düzenlenen “Global Tehditler ve ABD’nin Ulusal Güvenlik Öncelikleri” panelinde konuÅŸtu.
 
Dunford, Trump’ın bir genelge ile Savunma Bakanlığından (Pentagon) 30 gün içerisinde DEAÅž’a karşı yürütülen operasyonların hızlandırılması için talep ettiÄŸi plan hakkında detay vermekten kaçındı. Dunford DEAÅž ile mücadelede yaptıkları ve yapmakta baÅŸarısız oldukları her ÅŸeyin ikincil ve üçüncül etkileri olduÄŸunu dolayısıyla Trump’a DEAÅž’ı yenecek askeri bir plandan ziyade bu planın riskleri ve sonuçlarını da ortaya koyan detaylı “siyasi-askeri” bir strateji sunmuÅŸ olacaklarını söyledi.
 
TÜRK MÜTTTEFİKLERİMİZİN ÖNEMİNİ KONUŞACAĞIZ
“Tüm seçenekleri baÅŸkana sunacağımızı söylemem daha doÄŸru olacak" diyen Dunford şöyle devam etti:
 
"Türk müttefiklerimizin önemini konuÅŸacağız ve planlarımızın Türkiye ile olan güçlü ittifakımızı devam ettirmekle tutarlı olmasına dikkat edeceÄŸiz. Bölgedeki Kürt sorununu konuÅŸacağız ki bildiÄŸiniz gibi tek bir Kürt grup yok orada birçok Kürt grup var. Türklerin menfaatlerine karşı Ä°ranlıların menfaatlerinin karmaşıklığını ve mevcut birçok ÅŸeyi konuÅŸacağız. Bunların hepsini konuÅŸacağız ancak köklü bir deÄŸiÅŸiklik olacağı konusunda bir ÅŸey demeye hazır deÄŸilim çünkü karar verecek olan baÅŸkandır.”
 
Bölgedeki uzun dönem menfaatlerine paralel bir plan ortaya çıkarmaya çalıştıklarının altını çizen Amerikalı komutan bir taraftan ABD ve müttefiklerine yönelik DEAŞ tehdidini bertaraf ederken diğer taraftan bölgede uzun dönemde istikrarın söz konusu olacağı bir denge kurmak istediklerini belirtti.
 
45 BİN YABANCI SAVAŞÇI
Bölgede birçok karmaşık sorunla boÄŸuÅŸtuklarını ifade eden Dunford, “Ona (Trump) uygulanamaz ve kabul edilemez bir planla veya bir sorunu çözerken baÅŸka bir sorunu oluÅŸturan bir plan sunmak istemiyoruz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
Pentagonun yanı sıra Dışişleri ve Hazine bakanlıkları ile istihbarat kurumlarının da söz konusu plana katkı sunacağına değinen Dunford sunulan her askeri planın siyasi hedefleri olması gerektiğini aksi takdirde o planın başarısız olacağına vurgu yaptı.
 
Söz konusu planın sadece Irak ve Suriye’ye veya DEAÅž’a yönelik olmayacağını bölgeler arası radikal tehditlere de yönelik seçenekler sunacağını kaydeden Amerikalı Komutan 120 ülkeden 45 bin civarında yabancı savaşçının Irak ve Suriye’de DEAÅž saflarında savaÅŸmasının bölgedeki terörizm tehdidini bölgeler arası bir sorun olmaya evirdiÄŸini ifade etti.
 
İNSANİ SONUÇLARIYLA İLGİLENİLMELİ
Suriye krizinin çözümüne yönelik Cenevre’deki sürecin desteklenmesi gerektiÄŸine vurgu yapan Dunford, “İç savaşın oluÅŸturduÄŸu maÄŸduriyetler, insani yardım ve orada birçok farklı ortakların ele alınması gerekir. Hepimiz biliyoruz ki orada Ä°ran, Rusya, Suriye rejimi, Türklerin kaygıları, Kürtlerin kaygıları, Arapların kaygıları, Åžii ve Sünnilerin kaygıları söz konusu. Dolayısıyla vardığımız nokta askeri operasyonlarımızın sahada oluÅŸturacağı koÅŸulların Cenevre’ye giden Tillerson (ABD DışiÅŸleri Bakanı) için siyasi bir çözüme yönelik bir platform oluÅŸturma vizyonuna sahip olması gerekir.” ÅŸeklinde konuÅŸtu
 
RUSLARLA İŞBİRLİĞİNİ KONUŞMADIK
Geçen hafta Rusya Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Velery Gerasimov ile Azerbaycan’ın baÅŸkenti Bakü’de yaptığı görüşmeye yönelik sorulara Dunford, Rus mevkidaşı ile askeri iletiÅŸim kanallarının açık tutulması ve iletiÅŸimsizliÄŸin beraberinde getirebileceÄŸi riskleri azaltmak için görüştüğünü dile getirdi.
 
Dunford Gerasimov ile görüşmesine iliÅŸkin “Benim Ruslarla askeri iÅŸbirliÄŸi yapmam yasak. Bunu yasaklayan bir yasa var. Dolayısıyla benim Rus mevkidaşımla yaptığım görüşme herhangi bir politika deÄŸiÅŸimi deÄŸildi ve aylar önce planladığım bir görüşme olması dolayısıyla yönetimle ilgisi yok.” deÄŸerlendirmesini yaptı.
 
MUTABAKAT Ä°MZALANMIÅžTI
Gerasimov ile ocak ayında görüşmeyi planladığını ancak Trump’ın Pentagon ziyareti dolayısıyla ertelediÄŸini ifade eden Dunford ABD ordusunun her ülke ile askeri iletiÅŸimin olması gerektiÄŸine dikkat çekti.
 
Dunford, ABD ile Rus uçaklarını birkaç bölgede aynı anda harekat icra ettiğini dolayısıyla iletişimsizliğin Amerikan ve Rus askerlerini tehlikeye düşürebileceğini kaydetti.
 
ABD ile Rusya arasında 2015 yılında Suriye üzerine uçakların güvenli bir şekilde ayrışması konusunda bir mutabakat imzalanmıştı. Pentagon yetkilileri ile Rus yetkilileri düzenli olarak belirli aralıklarda video konferansla görüşmeler yapmaya devam ediyor.
 
WASHINGTON/AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.